Gumihalas pergetés alapok: tippek és technikák

gumihalas pergetés alapok

Nagyon sokan kedvelik a gumihalas pergetést, főként akkor ha süllőre vagy csukára történik a horgászat. A gumihalak a modern pergető horgászat egyik vívmányának tekinthetőek, megjelenésük óta hatalmas sikereket tudhatnak maguk mögött.

A gumihalak arra az időszakra lettek kifejlesztve, amit korábban csak kisebb sikerrel vagy eredménytelenül lehetett horgászattal tölteni. Aki jártas a pergetésben, az tudja, hogy a gumihalak eredményessége kiemelkedő, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műcsali kerül fel és milyen technikával horgászunk. 

A pergetés az a horgászati stílus vagy módszer, amellyel a rabló halakat és a ragadozó halakat vesszük célkeresztbe. Ilyenek például a csuka, harcsa, balin, süllő. A pergetés a nevét feltételezhetően onnan kapta, hogy léteznek olyan műcsalik, amelyeket ha eldobunk a vízben, majd elkezdjük befele vontatni, akkor pergő-forgó mozgást végeznek. Ez a vibráció, kelti fel a ragadozó halak figyelmét - összetévesztik a zsákmányhallal, ami a vízben él. 

Sikeres pergetés - Milyen felszerelésre van szükség a pergető gumihalas horgászathoz?

A gumihalas pergető szerelék részei:

1.Pergető bot:

Hogy hogyan válassz pergető botot arról itt írtunk!

 

2. Pergető orsó

3. Fonott zsinor:

A pergető horgászok körében a fonott zsinór az egyik legelterjedtebb választás, és ennek jó oka van. A fonott zsinór kiválóan alkalmas pergetéshez, mivel számos előnnyel rendelkezik, amelyek segítik a horgászat eredményességét és a horgász élményének növelését.

Miért használják a pergetők fonott zsinórt?

  1. Nagyobb szakítószilárdság vékonyabb átmérő mellett: A fonott zsinór hihetetlenül erős, még vékony átmérő esetén is. Ez lehetővé teszi, hogy a horgászok könnyebb zsinórral dolgozzanak, amely kevésbé észrevehető a vízben, de még mindig elég erős a nagy ragadozó halak kifárasztásához.

  2. Nyúlásmentes: A fonott zsinór alig nyúlik, ami azt jelenti, hogy sokkal közvetlenebb kapcsolatban állsz a csalival és a hallal. Érzékenyebben tudod észlelni, ha a hal ráharap, még a legfinomabb mozdulatokat is. Ez különösen fontos a pergetésnél, ahol a gyors reakciók és pontos bevágások döntőek lehetnek.

  3. Hosszabb élettartam: A fonott zsinór jobban ellenáll a kopásnak és a környezeti hatásoknak, mint a monofil zsinórok. Hosszú távon kevesebbet kell cserélned, ami gazdaságosabb megoldást kínál, még ha kezdetben egy kicsit drágább is.

A minőségi zsinór fontossága

Az elején a boton és orsón kell spórolni. A zsinór minősége az, amin nem érdemes takarékoskodni. Ahogy mondani szokták: "Ami kijön az orsóból, azon múlik a horgászat eredménye." Lehet egy drágább botod vagy orsód, de ha rossz minőségű a zsinór, akkor elég egy hibás csomó vagy egy élesebb akadály, egy agresszívabb hal a vízben, és máris elveszted a halat, ami sok bosszúságot okozhat.

Egy megbízható, erős és jó minőségű fonott zsinór garantálja, hogy az éles helyzetekben sem fog cserben hagyni. Hiszen a horgászat lényege az élmény, az, hogy megéld a sikeres kapás és fárasztás izgalmát. Az elvesztett halak, főleg ha az zsinórszakadás miatt történik, csak frusztrációt okoznak, amit elkerülhetsz, ha a zsinór minőségét helyezed előtérbe.

A megfelelő zsinórral a horgászat sokkal élvezetesebb és sikeresebb lesz, hiszen végső soron ezért megyünk ki a vízpartra: nem bosszankodni, hanem a természetet és a halakat tisztelve élményeket gyűjteni.

4. Fluorocarbon előke:

A fluorocarbon anyag több olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek ideálisak a pergetéshez, és jelentős előnyöket kínálnak a zsinórral történő kapcsolat során.

Miért használunk fluorocarbon előkét a pergető horgászat során?

  1. Láthatatlanság a vízben: A fluorocarbon egyik legnagyobb előnye, hogy törésmutatója közel azonos a vízével, vagyis gyakorlatilag láthatatlan a halak számára a vízben. Ez különösen fontos olyan óvatos ragadozó halak horgászatakor, mint a süllő, balin vagy a csuka, akik gyanakvóbbak lehetnek a zsinórral kapcsolatban. A fluorocarbon előke segítségével elrejthetjük a zsinórt, növelve ezzel a kapások esélyét.

  2. Kopásállóság: A pergetés során gyakran horgászunk akadós, köves, növényzettel borított területeken, ahol a zsinór könnyen megsérülhet. A fluorocarbon előke sokkal ellenállóbb a kopással és a dörzsöléssel szemben, mint a hagyományos monofil vagy fonott zsinórok, ezért ideális választás olyan helyeken, ahol nagyobb az esély a zsinór sérülésére.

  3. Nagyobb sűrűség, gyorsabb süllyedés: A fluorocarbon nehezebb, mint a víz, ezért gyorsabban süllyed, mint a monofil zsinór. Ez előnyt jelenthet a pergetésnél, különösen akkor, ha mélyebb vízrétegeket akarunk elérni, vagy ha a gumihalat az aljzathoz közel szeretnénk vezetni. A gyorsabb süllyedés révén hatékonyabban tudjuk irányítani a csalit a kívánt mélységben.

  4. Kevésbé nyúlik: A fluorocarbon anyag kevésbé nyúlik, mint a monofil zsinór, bár nem annyira merev, mint a fonott zsinór. Ez a minimális nyúlás segít abban, hogy jobb visszajelzést kapjunk a csali mozgásáról és a kapásokról, miközben a fárasztás során mégis elég rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy elnyelje a halak kirohanásait és hirtelen mozdulatait.

  5. Véd a ragadozó halak fogaival szemben: A fluorocarbon előkék különösen jól ellenállnak a fogak okozta sérüléseknek, amit ragadozó halak, például a csuka okozhatnak. Bár nem helyettesíti teljesen az acélelőkét, sok esetben elegendő védelmet nyújt, miközben megőrzi a láthatatlanság előnyeit.

5. Kapcsok:

A pergető horgászatban, különösen a gumihalas technikánál, a megfelelő kapocs kiválasztása alapvető fontosságú. A kapcsok a csali rögzítését biztosítják a zsinóron, és kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy a csali mozgása élethű legyen, illetve hogy a horgász gyorsan tudjon csalit cserélni. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb szempontokat és típusokat, amelyeket a pergető gumihalas horgászat során használnak.

Miért fontos a megfelelő kapocs?

  1. Gyors csere lehetősége: A pergetés során gyakran van szükség arra, hogy változtassuk a csalit, mert a halak aktivitása, mélysége vagy a fényviszonyok megváltoznak. Egy jó kapoccsal a csali cseréje gyors és egyszerű, így nem veszítünk időt.

  2. Élethű csalimozgás: A gumihalak esetében fontos, hogy a csali mozgása minél természetesebb legyen. Egy jó minőségű kapocs lehetővé teszi, hogy a csali szabadon mozogjon, imitálva egy sérült vagy menekülő kishalat, ami vonzóbbá teszi a ragadozó halak számára.

  3. Biztonság és megbízhatóság: A kapocsnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ellenálljon a nagyobb ragadozó halak erejének. Egy gyenge vagy rossz minőségű kapocs könnyen kioldhat, ami a hal elvesztéséhez vezethet. A megfelelő kapocs használata segít elkerülni ezt a problémát.

Pergetéshez használt kapocs típus kezdőknek: 

  1. Snap kapcsok (gyorskapcsok): A snap típusú kapcsok rendkívül népszerűek a pergetők körében, mert gyorsan és egyszerűen lehet csalit cserélni velük. Ezek a kapcsok általában erősek, és széles körben elérhetőek különböző méretekben. A snap kapocs lényege, hogy egy egyszerű kattintással lehet rögzíteni vagy kioldani a csalit, ami sok időt megtakarít a horgászat során.

6. Jig fej:

Nem elég azonban kiválasztani a legjobb minőségű, legfogósabb színű gumihalat - ezen felül kell hozzá ragadozó halas kellék is. A gumihalakhoz muszáj megfelelő tömegű, de nem túl nehéz súlyt választani. Hiszen a súly fogja a meder aljára süllyeszteni a gumihalat, oda, ahol a ragadozó halak tartózkodnak.

A súlyok az optimális csalivezetést is biztosítani fogják. A gumihalakhoz kétféle súlyt használhatunk: az egyiket jig fejnek, ez lényegében egy ólomba integrált ragadozó halas horgot jelent. A másik hatékony eszköz a CHEBURASHKA ólom, amihez szükséged lesz egy offset horogra is - ezt akkor érdemes alkalmazni, ha akadós terep viszonyok között pergetsz. Segítségével a gumihal mozgása szabadabb, élethűbb, míg a jig fejes gumihalak némileg merevebbek. Talán ez a két legegyszerűbb tecnika. 

Jig fej kiválasztásáról cikk erre!

7. Gumihal:

Gumihalak mérete, színe

Fontos beszélni a gumihalak méretéről is, hiszen a hatalmas kínálatban nem nehéz elveszni. Az egészen pici 3 cm-es gumihaltól kezdve az óriási 27 cm-es gumihalakig minden megtalálható, így mindig a kifogni kívánt ragadozó hal mérete, a meghorgászni kívánt víz adottságai az, ami meghatározza, hogy milyet válassz. Míg a sügér, kősüllő, süllő, balin halfajokhoz szerint elegendő 5-12 cm közötti gumihal, addig a csuka, harcsa fogáshoz már nagyobbakat is használhatsz, de nem biztos, hogy érdemes. Ezt ki kell tapasztalni. Illetve az évszakok is befolyásolják ezt. 

A pergető horgászat szerelmeseinek mindig alkalmazkodniuk kell a változó időjáráshoz.

Kötések: 

A pergető horgászok körében az egyik legfontosabb tényező a megfelelő kötés kiválasztása, hiszen a zsinór és a csali közötti kapcsolatnak ki kell bírnia a halak erős ellenállását, különösen a ragadozó halaknál. Két különösen népszerű csomó terjedt el a horgászok között: a G knot és az FG knot

G knot

A G knot egyszerű, gyorsan köthető csomó, amely különösen fonott zsinór és fluorocarbon vagy monofil előke összekötésére alkalmas. A népszerűsége a könnyű megtanulhatóságának és a tartósságának köszönhető, mivel a csomó erős kapcsolatot hoz létre a két különböző típusú zsinór között. A fonott zsinór finom szerkezete miatt fontos, hogy egy megbízható és biztos kötést alkalmazzunk, és a G knot erre tökéletes megoldás.

FG knot

A FG knot az egyik legkedveltebb csomó a tapasztalt pergető horgászok körében, különösen akkor, amikor fonott zsinórt kell fluorocarbon előkével összekötni. Az FG knot előnye, hogy egy nagyon vékony és sima csomót hoz létre, ami a zsinór átjutását a bot gyűrűin zökkenőmentessé teszi. Mivel ez a csomó nem "hagyományos" hurkoló csomó, hanem inkább egy fonási technika, amely a fonott zsinórt körbe tekeri a fluorocarbon köré, rendkívül erős és ellenálló kapcsolatot biztosít, amely a halak nagy erejének is ellenáll. Haladóknak: FG csomó Rizzuto befejezéssel.

A pergető horgászat nagyon aktív tevékenység, mert nem csak bedobjuk a csalit, és állunk, várunk, hanem folyamatosan bedobjuk-kitekerjük-bedobjuk-kitekerjük ameddig csak nem érünk el sikert (vagy nem fáradunk ki).

Ez azért jó, mert relatív kevés felszerelés kell hozzá és egy-két óra alatt is kiváló horgászélményekkel gazdagodhatunk. 

A pergetésnek is van egy fő szezonja és egy kevésbé aktív szezonja, természetesen ettől függetlenül a legtöbben egész évben művelik. (Ki milyen sikerrel.) Legaktívabb az ősz eleje-vége, de tavasszal és nyáron is szép eredményeket lehet elérni akár nap közben is. 

Pergetés nyáron: 

A nyári pergetés során a gumihal használata kiemelkedő eredményeket hozhat, különösen, ha ragadozó halakat, például süllőt, csukát vagy balint célzol meg. A meleg hónapokban az emberek gyakran azt gondolják, hogy a horgászat kizárólag hajnalban vagy alkonyatkor lehet sikeres, hiszen ezek a fényváltás időszakai, amikor a halak általában a legaktívabbak. Ma már egyre több pergető horgász tapasztalja, hogy a nyári hónapokban egész nap lehet eredményesen horgászni, különösen akkor, ha a megfelelő csalit és technikát választjuk.

A gumihalas pergetés során több dologra is kell figyelni: például arra is, hogy hol találjuk meg a ragadozó halakat az év különböző időszakaiban. Ehhez meg kell ismerni a halak biológiai, ösztönös viselkedését. Például télen amikor lecsökken a hőmérséklet, a ragadozó halak energiatakarékos módra állnak át, így a nagyobb, lasabban verető gumihalak kerülnek előtérbe.

Erről készítettünk egy podcast adást is:  

 

A gumihalas pergetést lehet a partról is művelni, de sokkal élvezetesebb a csónakból történő horgászat. Ilyenkor vagy magában a mederben horgászunk, vagy megkeressük azokat a kövezéseket, fa bedőléseket amelyek az idők elteltével haltartóvá nemesedtek. Mindkettő más technikát igényel. 

Mederhorgászat során a gumihalat a csónakból a folyás irányával megegyezően dobjuk ki, majd a nyitott felkapókarú orsóról engedjük, hogy a gumi a meder aljára érjen. Ezután addig feszítjük a zsinórt, amíg közvetlen kontaktus jön létre a gumi és a bot között. Ezután a botot oldalra tartva, enyhén felfelé irányuló húzással vagy tekeréssel elkezdjük elemelni a gumihalat a medertől. A gumi útját a húzás hosszával, és annak „meredekségével” szabályozhatjuk, a medertől elemelkedett gumihal ilyenkor egy ívet leírva igyekszik a meder felé. Kishal mozgást imitálva.

Csónakból is bevontathatjuk így a gumihalat, de akár egy másik módszer esetében a csónak mellett leengedett gumihalat táncoltatjuk a bot föl-le mozgatásával, aminek eredményeképpen alakul ki  az a vibrációs mozgás, amire a ragadozó halak lecsapnak. Az utóbbit ritkábban használjuk. Ez inkább csak egy példa.

A gumihalas horgászat nem véletlenül lett népszerű a pergető horgászok körében. Szinte bármilyen édesvízi ragadozót gyorsan és könnyen tőrbe lehet csalni gumihalas pergetéssel. Ha egyszer ráérzel az ízére már egy rövid horgászat alatt is számtalan ragadozót tudsz horogra akasztani. 

A ragadozó halak csak rád várnák. Nézz szét fogós wobblereink és gumihalaink között és növeld a fogási esélyeidet!

Reading next

Süllőzés gumihallal

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.