Gumihalas pergetés alapok: tippek és technikák

Gumihalas pergetés alapok: tippek és technikák

Nagyon sokan kedvelik a gumihalas pergetést, főként akkor ha süllőre vagy csukára történik a horgászat. A gumihalak a modern pergető horgászat egyik vívmányának tekinthetőek, megjelenésük óta hatalmas sikereket tudhatnak maguk mögött.

A gumihalak arra az időszakra lettek kifejlesztve, amit korábban csak kisebb sikerrel vagy eredménytelenül lehetett horgászattal tölteni. Aki jártas a pergetésben, az tudja, hogy a gumihalak eredményessége kiemelkedő, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen műcsali kerül fel és milyen technikával horgászunk. 

A pergetés az a horgászati stílus vagy módszer, amellyel a rabló halakat és a ragadozó halakat vesszük célkeresztbe. Ilyenek például a csuka, harcsa, balin, süllő. A pergetés a nevét feltételezhetően onnan kapta, hogy léteznek olyan műcsalik, amelyeket ha eldobunk a vízben, majd elkezdjük befele vontatni, akkor pergő-forgó mozgást végeznek. Ez a vibráció, kelti fel a ragadozó halak figyelmét - összetévesztik a zsákmányhallal, ami a vízben él. 

Milyen felszerelésre van szükség a pergető horgászathoz?

A pergető szett részei: pergető bot, orsó, fonott zsinor, fluorocarbon előke, kapcsok, jigek és a gumihal. A pergető horgászat nagyon aktív tevékenység, mert nem csak bedobjuk a csalit, és állunk, várunk, hanem folyamatosan bedobjuk-kitekerjük-bedobjuk-kitekerjük ameddig csak nem érünk el sikert (vagy nem fáradunk ki).

Ez azért jó, mert relatív kevés felszerelés kell hozzá és egy-két óra alatt is kiváló horgászélményekkel gazdagodhatunk. 

A pergetésnek is van egy fő szezonja és egy kevésbé aktív szezonja, természetesen ettől függetlenül a legtöbben egész évben művelik. (Ki milyen sikerrel.) Legaktívabb az ősz eleje-vége, de tavasszal és nyáron is szép eredményeket lehet elérni. 

A gumihalas pergetés során több dologra is kell figyelni: például arra is, hogy a gumihallal a meder melyik részén érdemes horgászni. Ehhez meg kell ismerni a halak biológiai, ösztönös viselkedését. Ősszel amikor lecsökken a hőmérséklet, a ragadozó halak a meder alsó rétegében vannak, ennek megfelelően kell a gumihalakat kiválasztani.

Nem elég azonban kiválasztani a legjobb minőségű, legfogósabb színű gumihalat - ezen felül kell hozzá ragadozó halas kellék is. A gumihalakhoz muszáj megfelelő tömegű, de nem túl nehéz súlyt választani. Hiszen a súly fogja a meder aljára süllyeszteni a gumihalat, oda, ahol a ragadozó halak tartózkodnak.

A súlyok az optimális csalivezetést is biztosítani fogják. A gumihalakhoz kétféle súlyt használhatunk: az egyiket jigfejnek – twiszterfejnek hívjuk - ez lényegében egy ólomba integrált ragadozó halas horgot jelent. A másik hatékony eszköz a CHEBURASHKA ólom, amihez szükséged lesz egy offset horogra is - ezt akkor érdemes alkalmazni, ha akadós terep viszonyok között pergetsz. Segítségével a gumihal mozgása szabadabb, élethűbb, míg a jigfejes gumihalak némileg merevebbek. Talán ez a két legegyszerűbb tecnika. 

Gumihalak mérete, színe

Fontos beszélni a gumihalak méretéről is, hiszen a hatalmas kínálatban nem nehéz elveszni. Az egészen pici 5 cm-es gumihaltól kezdve az óriási 27 cm-es gumihalakig minden megtalálható, így mindig a kifogni kívánt ragadozó hal mérete, a meghorgászni kívánt tó adottságai az, ami meghatározza, hogy milyet válassz. Míg a sügér, kősüllő, süllő, balin halfajokhoz szerint elegendő 5-12 cm közötti gumihal, addig a csuka, harcsa fogáshoz már nagyobbakat is használhatsz, de nem biztos, hogy érdemes. Ezt ki kell tapasztalni. 

A pergető horgászat szerelmeseinek mindig alkalmazkodniuk kell a változó időjáráshoz. Így ősztől a mélyebb vizekben színes gumihalakkal és twisterekkel érdemes próbálkozniuk. A fehér és piros árnyalatú daraboknak jellemzően a süllők, a narancs színeiben virító plasztikoknak pedig a csukák nem tudnak ellenállni, de a színekben minden nap más és más működik. 

A gumihalas pergetést lehet a partról is művelni, de sokkal élvezetesebb a csónakból történő horgászat. Ilyenkor vagy magában a mederben horgászunk, vagy megkeressük azokat a kövezéseket, fa bedőléseket amelyek az idők elteltével haltartóvá nemesedtek. Mindkettő más technikát igényel. 

Mederhorgászat során a gumihalat a csónakból a folyás irányával megegyezően dobjuk ki, majd a nyitott felkapókarú orsóról engedjük, hogy a gumi a meder aljára érjen. Ezután addig feszítjük a zsinórt, amíg közvetlen kontaktus jön létre a gumi és a bot között. Ezután a botot oldalra tartva, enyhén felfelé irányuló húzással vagy tekeréssel elkezdjük elemelni a gumihalat a medertől. A gumi útját a húzás hosszával, és annak „meredekségével” szabályozhatjuk, a medertől elemelkedett gumihal ilyenkor egy ívet leírva igyekszik a meder felé. Kishal mozgást imitálva.

Csónakból is bevontathatjuk így a gumihalat, de akár egy másik módszer esetében a csónak mellett leengedett gumihalat táncoltatjuk a bot föl-le mozgatásával, aminek eredményeképpen alakul ki  az a vibrációs mozgás, amire a ragadozó halak lecsapnak. Az utóbbit ritkábban használjuk. 

A gumihalas horgászat nem véletlenül lett népszerű a pergető horgászok körében. Szinte bármilyen édesvízi ragadozót gyorsan és könnyen tőrbe lehet csalni gumihalas horgászattal. Ha egyszer ráérzel az ízére már egy rövid horgászat alatt is számtalan ragadozót tudsz horogra akasztani. 

A ragadozó halak csak rád várnák. Nézz szét fogós wobblereink és gumihalaink között és növeld a fogási esélyeidet!

Reading next

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.