Süllőzés gumihallal

Süllőzés gumihallal

Süllőzés gumihallal - próbáltad már? Nem? Pedig kellene! Egy olyan ragadozó hal becserkészése, mint amilyen a süllő igazi édesvízi horgászélmény. Izgalmas feladat a rejtőzködő életmódja miatt. Hazánkban a folyók – Tisza, Duna, Körösök, Dráva – és tavak – Balaton és a Velencei tó – optimális élőhelyet biztosítanak neki. 

Leggyakrabban állóvizekben nádasoknál, kidőlt fáknál, folyóvizekben partbiztosító kőrézsűk, kőgátak, sarkantyúk, ruganyok, valamint duzzasztóművek alvizén találhatóak meg nagyobb számban, így ezekhez közel kell horgászni rá.

A siker érdekében fontos, hogy a csali megfelelő módszerrel legyen felkínálva a számára. Süllőre általában apró gumihallal vagy plasztik csalival, wobblerrel csalják horogra. A süllőzés elképzelhetetlen a pergetőhorgászok számára gumihal nélkül.

Van a süllőzésről egy komplett podcast adásunk: 

 

Mikor célszerű süllőzni?

A süllő aktivitása sok tényező függvénye - az évszaktól és a napszaktól is változik, aminek pontos ismerete azért fontos, mert így előre tudhatjuk, hogy mikor van a legnagyobb sanszunk a sikeres horgászatra.

  • Tavasz: a víz felmelegedése fokozza a süllők aktivitását, így a kora tavaszi hónapok ideálisak a horgászatra.

  • Nyár: a nyári hónapokban elsősorban hajnalban és szürkületkor érdemes a hőségre való tekintettel. Ha nem zavar minket a hgőség, akkor egész nap pergethetünk a süllőre. 

  • Ősz: az őszi hónapokban a hűvösebb vízben a süllők elkezdenek készülni a télre, így sok időt fordítanak a táplálkozásra. 

  • Nappali süllőzés : ma már egyértelmáen kijelentkhető, hogy a süllő egész nap eredményesen fogható nappal is. Szeretik ha felhős az ég, vagy olyan erős a szél, hogy felkavarja a vizet ( a hullámzás emeli a víz oxigéntartalmát).

  • Vízállás változás: a hazai halfajaink között a süllő a legérzékenyebb rá, szereti a tisztuló vizet, de a szennyes, koszos áradás alkalmával is táplálkozik. Jól alkalmazkodik a kihívásokhoz. 

  • Fényváltás: A halak fényváltáskor (például napkelte és napnyugta idején) azért táplálkoznak szívesen, mert ilyenkor az élelemforrásaik is aktívabbá válnak, és a környezeti viszonyok is kedvezőbbek számukra. 

Arról, hogy mi a süllő és kősüllő között a különbség itt írtunk.

Süllőzés csalijai, szerelékei 

A sikeres süllőzéshez nélkülözhetetlen, hogy a csalink és a szerelékünk megfelelő legyen. Számtalan módja van a gumihallal való süllézésre, de ebben a cikkben, mi most csak egyről fogunk írni, amely a jig fejes gumihalazás.

Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatom, hogyan kell ezt csinálni:

1. A felszerelés kiválasztása

  • Jig Fej: Válassz olyan jig fejet, amely súlyában és méretében megfelel a horgászhelyed és a süllők méretének. Általában 5-15 grammos jig fejek ideálisak.
  • Gumihal: Válassz olyan gumihalat, amely színe és mérete illik a helyi halak természetes táplálékához. Általában a 5-12 cm hosszú gumihalak a legmegfelelőbbek süllőre.

2. A Jig fej elhelyezése a gumihalban

  1. Gumihal középvonalának meghatározása: A gumihalat helyezd a tenyeredbe úgy, hogy a középvonala jól látható legyen.
  2. Jig fej beillesztése: A jig fej horgát óvatosan szúrd be a gumihal orránál, majd vezesd végig középen, amíg a horog vége ki nem jön a hátánál.
  3. Helyes illeszkedés: Győződj meg róla, hogy a jig fej szorosan és egyenesen ül a gumihalban, hogy a csali természetes mozgást mutasson be a vízben.

3. Bedobás

  1. Célzás: Válassz ki egy olyan helyet, ahol várhatóan süllők tartózkodnak, például vízalatti akadályok, mélyebb gödrök vagy parti növényzet mellett.
  2. Dobás: Emeld a botot, és finoman, de határozottan dobd be a szereléket a célzott területre.  Mivel a süllőt mindig valamilyen takarás mellett találhatjuk meg, ezért a gumihalat is próbáljuk oda dobni. Ha jól vezetjük a gumihalunk bukdácsolva, pulzálva kelti fel a ragadozó halak figyelmét. 

4. Vezetés és imitáció

  1. Süllyesztés: Hagyd, hogy a jig fej és a gumihal a fenékre süllyedjen. Ezt úgy érzékelheted, hogy a zsinór és a spicc feszül, majd lazul, amikor a csali eléri a feneket.
  2. Mozgatás: Kezdd el határozottan 1-1 tekeréssel bevontatni a zsinórt. Ekkor megemelkedik a hal a fenkékről. Ha már jobban belejöttél meg is emelheted a botot. A felhúzás végeztélvel várj addig, amíg újra kikönnyül a spicc és a zsinór. Ezt ismételd meg többször, amíg kapásod nem lesz vagy fel nem húzod a gumihalat. A mozgás során figyelj a zsinór feszülésére, mert a süllők gyakran akkor kapnak rá, amikor a csali süllyed.

5. Kapás és Bevágás

  1. Kapás Észlelése: Figyelj a zsinórra és a bot spiccére. Ha kapást érzékelsz (ami lehet egy enyhe rángás vagy hirtelen feszülés), készülj a bevágásra. 
  2. Bevágás: Gyors, de határozott mozdulattal vágj be, hogy a horog biztosan megakadjon a hal szájában. (Nem kell óriási erővel.)

6. Fárasztás és Kiemelés

  1. Fárasztás: Engedd, hogy a hal fáradjon, miközben folyamatosan kontrollálod a zsinórt. Ne erőltess túl gyorsan, mert a süllők erősek és kitartóak, de egy pici kősüllőnél nem kell 25 percig fárasztani. :) 
  2. Kiemelés: Amikor a hal már eléggé kifáradt, óvatosan vedd ki a merítőháló segítségével.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni a süllő horgászata során?

Az, hogy a süllőzés gumihallal mennyire lesz eredményes nagymértékben függ a horgász tapasztalatától és az alkalmazott technikáktól. Az alábbi tanácsok neked is segítséget nyújthatnak:

  • Előzetesen mindig ismerjük meg a vízterületet - a víz mélységét, szerkezetét és a süllők tartózkodási helyét.
  • Változtassunk a technikán - amennyiben egy módszer nem válik be, próbálkozzunk másik típusú csalival, gumihallal vagy horgászati technikával.
  • Legyünk türelmesek - a süllő horgászata olyan tevékenység, ami sokszor teszi próbára a horgászok türelmét, főként akkor, ha a halak éppen nem aktívak. A süllőzés nagyon sok gyakorlást és türelmet igényel, minden egyes alkalma lehetőséget tartogat a tanulásra és a fejlődésre. 

Süllőzés gumihallal télen

Kifejezetten izgalmas, de meglehetősen függ az időjárástól, főként a nehezen befagyó területeken (folyók) célszerű megpróbálni. Ha enyhébb a tél, akkor közvetlenül olvadás után, állóvizeken és csatornákon is lehet próbálkozni, mert ilyenkor jellemzően a vízfenéken tartózkodik a hal. A helyes fogási technika megválasztásával, télen is nagy eséllyel foghatunk süllőt. A pergetéshez az erős vibrációjú, kisebb műcsalikat alklamazzuk, minél lassabb csalivezetéssel. A gumihalas horgászathoz használhatunk szereléket kis JIG fejjel.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a leghidegebb vízben lelassul a süllők anyagcseréje is, így csak akkor bírhatók kapásra, ha a gumihalat közvetlenül az “orruk előtt” rendkívüli lassúsággal húzod el, lassan verető gumihallal - majdhogynem belerakod a szájukba. Ezzel a végletekig lelassított vezetési technikával lehet elérni a legjobb eredményt, érdemes türelmesnek lenni. 

A süllő fárasztása a nagyobb példányok esetén nagy horgász tudást, tapasztalatot igényel, a kisebb süllők azonban általában hamar megadják magukat. A szákolás után nagyon oda kell figyelni, fokozottan érvényes, hogy csak a teljesen kifáradt halat emeljük ki kézzel, ugyanis sérülést okozhatnak a hátúszó kemény tüskéi, és a kopoltyú éles fedőlemezei.

A süllőhorgászat felejthetetlen élményét újra meg újra megtapasztalhatjuk, ha jól választjuk meg a horgászati módszert és a szereléket. 

Reading next

gumihalas pergetés alapok
Milyen pergető botot vegyek?

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.