Milyen pergető botot vegyek?

Milyen pergető botot vegyek?

Milyen pergető botot vegyek? - hangzik el a kérdés gyakran. Aki a pergető horgászatot választotta hobbijának az tudja, hogy minden a ragadozó halak táplálkozási szokásainak a minél jobb megismerésén alapszik. A felhasznált műcsalik többsége az esetek nagy részében a beteg, vagy sérült kishalak mozgását imitálják - a ragadozó halak génjeiben pedig benne van, hogy ezeket minél előbb el kell takarítani a vízből.

A horgász feladata tehát adott: a csalinkat olyan módon kell felkínálni, hogy a ragadozó halból kiváltható legyen a támadási, zsákmányszerzési ösztön. Ennek eredményeképpen a kiszemelt hal elkapja a helyesen megválasztott és vezetett támolygót, körforgót, twistert, gumihalat, wobblert, azaz a műcsalit. 

Ahhoz viszont, hogy a műcsalit a megfelelő helyen tudjuk vezetni, először el kell juttatnunk azt a kívánt helyre, ehhez azonban szükségünk lesz az egyik legfontosabb horgászeszközre, a pergető botra. Igen ám, de milyenre?

Ennek járunk most utána. Itt pedig megtalálod a pergető botainkat, de speciális kérésekben is tudunk neked segíteni. 

A pergetőbot

A speciálisan pergetésre létrehozott botokat az anyaguk és a felépítésük különbözteti meg a más kategóriájú társaiktól. A kezdők számára is jó szívvel ajánlható, a célnak valóban megfelelő botok átlagos ára 30.000 Ft-nál kezdődik de a csillagos ég a felső határ. Így mindenki találhat magának és a pénztárcájának megfelelő pálcát, ami akár sok éven keresztül a "hű társa" lehet. 

Mik a pergető bottal kapcsolatos legfontosabb elvárások?

A legfontosabb azt megválaszolni, hogy te hol fog horgászni vele és mivel szeretnél (wobbler vagy gummihal), minden más ebből következik.

Lássuk:

  • Az anyaga a lehetőségek szerint grafit legyen, mert ez valamivel kisebb súlyt eredményez, ami nagyon fontos, hiszen a pergető botot folyamatosan kézben tartjuk. A carbon botok stabilitását és gerincességét a különböző, kevlár, boron, spirálkarbon erősítések tovább növelik, ami a bot átmérőjének és súlyának folyamatos csökkenését is eredményezi. De ezzel úgy sem igazán fogsz foglalkozni vásárlás során. 

  • A bottest legyen megfelelően gerinces, de kellően lágy is ahhoz, hogy érezd a vízben a műcsali mozgását.

  • A bot legyen a körülményekhez képest egyszerre erős és rugalmas, hogy abban az esetben is jó eséllyel vegyük fel a küzdelmet a hallal, ha nehéz terepen horgászunk, vagy pedig a megszokottnál nagyobb hal akad horgunkra.

  • A hosszúsága attól függ, hogy partról szeretnél vagy esetleg csónakból vele horgászni. Ha partról, akkor 240 is lehet a botunk hosszúsága. Ha csónakból, akkor a rövidebb lesz a megfelelő.

  • Amennyiben a vizek legnagyobb ragadozójára pályázunk, akkor a botunk ideális dobósúlya sokkal nehezebb lesz.

  • Függ, hogy mekkora vízen és mekkora vízmélységben horgászunk. Ez is mind befolyásolja a dobó súlyunkat. 
  • A bot gyűrűi legyenek alumínium-oxid, de inkább sziliciumcarbid (SIC) anyagból - a legújabbak Titánium SIC ötvözetből gyártódnak. Ez az anyag annyira  kemény, hogy egy hagyományos reszelővel nem lehet kárt tenni benne, amit a zsinór fogja elsőként meghálálni, hiszen minimális súrlódás mellett jóval távolabbra repül, és nem koptatja a felületét. Mivel hosszabb életet garantál, ez mindenképpen költségmegtakarítást is jelent. 

  • A gyűrűk egytalpúak, vagy kéttalpúak lehetnek. Az egytalpú gyűrűzés előnye, hogy nem merevíti a bot anyagát,  így a dobásnál és a fárasztásnál is jobban dolgozik. Hátránya azonban, hogy lényegesen sérülékenyebb, mint a kéttalpú. A dupla helyen rögzített gyűrűk a bottestet merevebbé teszik, ezáltal az keményebben viselkedik. 

  • Nem elhanyagolható paraméter a bot markolata sem, ami a leggyakrabban parafa, de szintetikus anyagból is készülhet. Egy a fontos: az, hogy ne csúszkáljon rajta az ember keze, még akkor sem, ha esik az eső -  legyen stabil, kézreálló, jó fogást garantáló. A hossza is fontos, ami egyénenként mást és mást jelent, hiszen a túl hosszú nyél pont annyira zavaró, mint a túl rövid.

    Az ideális az a hossz, ami maximum egy arasszal  nagyobb, mint a használója alkarja, ellenkező esetben beleakad a ruházatba. A túlzottan rövid nyelű bot sem jó, mert  nem lehet vele dobni.

  • A horogbeakasztó a jó pergetőbot nélkülözhetetlen kelléke és nemcsak kényelmi szempontból. De ilyet lehet külön is vásárolni. 

  • Az egyik legfontosabb paraméter a botok tag osztása - egy jó pergetőbot sosem teleszkóp rendszerű! Ideálisnak a kettő tagból álló tekinthető.

  • A botok illesztése is kulcskérdés, fontos, hogy az illesztésnél a bot a használata közben se lazulhasson meg, ne csúszhasson szét, mert ez egyrészt megkeseríti a horgászatot, másrészt bottörést is eredményezhet. 

  • Az orsótartó is többféle lehet - aminek a sok dobás miatt nagyon stabilan kell tartania az orsót. 

  • A botvég záródása legyen gumírozott, de ne túl nagy és hivalkodó. A gumírozott vég előnye, hogy az esetlegesen leejtett botvég garantáltan nem sérül meg.

Egy jól megválasztott pergető bottal - és az optimálisan hozzá illő orsót, zsinórt, műcsalit alkalmazva  - érezni fogjuk a műcsalink mozgását. Milyen pergető botot vásárolj? A fentiekből reményeink szerint kiderült…

De, ha további segítségre lenne szükséged vagy esetleg egyedi igényed van, akkor bátran vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk. 

Reading next

Süllőzés gumihallal

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.