Dobósúly táblázat - mit jelent?

A dobósúly táblázat ismerete minden horgász számára ajánlott. Miért? Mert a horgászeszközök, azon belül pedig a horgászbotok piaca olyan hatalmas, hogy a termékek közötti eligazodás nem könnyű feladat. 

A dobósúly táblázat jelentősége

A pergető horgászbot számtalan lényeges tulajdonsággal és műszaki paraméterrel rendelkezik, olyanokkal amelyek meghatározzák a használhatóságát. Az egyik ilyen legfontosabb adat a dobósúly.

A fogalom nem ismeretlen, ennek ellenére a horgászboltokban mégis rendszeresen a vásárlói kérdések gyakori tárgyát képezi, mert sokan bizonytalanok abban, hogy mi alapján is célszerű megválasztani a bot dobósúlyát.

Gyakori probléma, hogy sokan félreértelmezik a dobósúly jelentőségét és kiválasztásának módját, így nem tudják megfelelően kezelni a botot.

De mit is jelent valójában a dobósúly?

A botokon megtalálható dobósúly vagy dobósúly tartomány azt mutatja meg, hogy az adott botot a gyártó milyen tömegű végszerelékek eldobására ajánlja. Pl. ha ez 4-15 gramm, akkor az azt jelenti, hogy a bottal 4 és 15 gramm közötti végszerelékek használhatóak biztonságosan. Gumihalas pecánál ez azt jelenti, hogy ezzel egy 6 grammos jig fejet bártan dobálhatunk és érezni is fogjuk minden rezdülését a csalinak a víz alatt.

Ha van egy kis időd, akkor nézd meg a gumihalainkat!

Nagyon fontos tudni, hogy a gyártó által megadott érték az eldobni kívánt teljes végszerelék össztömegére vonatkozik, azaz bele kell kalkulálnunk mindent.

Mi történik akkor, ha nem vesszük komolyan a dobósúlytartományt és attól nagyobb tömegű végszerelékeket használunk? A válasz kézenfekvő: a bot túlterhelődik, ami egyrészt negatívan befolyásolja a dobás távolságát, másrészt nagymértékben romlik a dobások pontossága. A bot érzékenysége. A bottal a végszereléket nem tudjuk megfelelően kontrollálni, aminek a legegyértelműbb jele maga a bottörés.

Meglepő, de a botban az is képes kárt okozni, ha a megadott dobósúly-tartomány alsó határánál is kisebb végszereléket alkalmazunk - a bot a benne elraktározott helyzeti energiát nem képes átadni a végszereléknek. Terhelés nélkül ugyanis szintén olyan erők léphetnek fel a bottestben, amelyek sérülést vagy törést eredményezhetnek.

Meg kell találnunk a bot ideális dobósúlyát

Az ideális dobósúly lényegében azt a tömeget jelöli, amelynek a használatával a bot sérülése nélkül érhető el a lehető legnagyobb távolság úgy, hogy az nem megy a pontosság rovására. Az ideális dobósúly az az érték, amellyel negatív következmények nélkül ki tudjuk hozni a botunkból a maximális teljesítményt. 

Mivel minden botnak más és más az optimális értéke, nem lesz könnyű a feladat. Ezen a téren a teljesen azonos dobósúlyú botok között is hatalmas különbségek lehetnek. Az optimális dobósúly értéke nagymértékben függ a bottest összetételétől, a felépítésétől és a karakterisztikájától. Szintén meghatározó lehet a humán tényező, hiszen a dobástechnikán is rengeteg múlik. 

Az ideális dobósúlyt valahol a gyártó által feltüntetett dobósúly középső tartományában célszerű keresni.

Horgászbotunk dobósúlyának megválasztásakor alaposan mérlegeljünk és több szempont figyelembe véve döntsünk. Fontos:

  • a használandó módszer
  • a meghorgászni kívánt távolság
  • az általunk megcélzott halak mérete
  • a meghorgászni kívánt víz sajátosságai és nehézségei

A horgászeszközök tudatos kiválasztása egyrészt a sikeres horgászat záloga, de ezen múlhat egy-egy felszerelés hosszabb- rövidebb élettartama is. Egy jól megválasztott bot hű társunk lehet, amely sok-sok éven át elkísér minket.

Ne sajnáljunk se az időt se az energiát a megfelelő bot kiválasztására. Tájékozódj, nézz szét, kérdezz meg tapasztaltabb horgászokat, vagy szükség esetén bátran kérj segítséget tőlünk!

Reading next

Milyen pergető botot vegyek?
Az őszi-téli süllőzés titkai - Elindult a Johnny's pergető podcast

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.