Jig fej kiválasztása pergetéshez: tippek és trükkök

A ragadozóhalas horgászat egyre népszerűbb hobbi hazánkban, azon belül is a pergetés az, amit nagyon sokan választanak. Ezen technika nagyon szerteágazó módszereket alkalmaz a sikeres fogás érdekében, de talán az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb a plasztik csalival (gumihal, twister, különböző kreatúrák stb.) történő horgászat.

Szinte megkérdőjelezhetetlen az eredményessége, hiszen ha a műcsalinkat a megfelelő helyen, jól kínáljuk fel, akkor az eredmény nem sokat várat magára. A csaliknak kedvező az áruk, a kiszerelésük, így minden horgászni szándékozó számára elérhetőek.

A jigfejek a modern plasztik csalis horgászat eszközei, rendkívül egyszerű a felépítésük, horogból és ólomfejből állnak. 

JIG fej kiválasztás 

A jig fej kiválasztása során mindig az legyen a legfontosabb szempont, hogy azok olyan horgokkal és méretekkel készüljenek, amelyek a legjobban megfelelnek a hazai elvárásoknak, és a leginkább alkalmazhatóak a magyar vizeken, legyen szó akár álló- vagy akár folyóvízről.

Azon horgászoknak, akik még nem elég gyakorlottak a pergető technikában, van néhány olyan hasznos tanács, amit érdemes megfogadniuk a megfelelő méretű jig fej kiválasztása során.

A JIG fej kiválasztása rendkívül fontos mozzanat a pergetéses horgászatban.

Lássuk mire kell figyelnünk?

Típus és méret - mekkora jig fejet használjunk?

A jig fejek különböző típusokban és méretekben léteznek. Az, hogy melyiket válasszuk, nagymértékben függ a horgászott halaktól és a vizes élőhelyen tapasztalható körülményektől. Például bizonyos jigfejek nehezebbek és gyorsabban süllyednek, míg egyes típusok könnyebbek. A kereskedelemben megtalálhatóak az ultra light kategóriába tartozóktól kezdve egészen a folyóvizeken, és mély állóvizeken használható 30-70 grammos fejekig.

A horog mérete lehet egészen apró - 10, 8, 6-os méret - amelyek a nagyon pici twistereket, gumihalakat szolgálják ki, és domolykóra, sügérre alkalmazhatók sikerrel. A 4-2-1/0-2/0-s horgok a 4-6 cm-es testtel rendelkező twisterekhez és gumihalakhoz illenek, míg a nagyobb 3/0, 4/0, 5/0 méretek az igazán nagy testű plasztikokkal alkotnak egységet.

Az ólomfej alakjának is megvan a maga jelentősége, a hagyományos gömb alakú mellett léteznek kalapács és a vasalófejű formák is. Az ólomfej megfelelő kiválasztása azért fontos, mert meghatározza a csali, a plasztiktest viselkedését. Így egy rossz párosítással nagy hibákat követhetünk el - lényegében ezen fog állni vagy bukni a siker, a kapás elérése. 

Fontos, hogy jig fej méretét mindig igazítsuk a gumihal méretéhez és a víz mélységhez, ahogy a horog hosszát is mindenképpen a gumihal nagyságához viszonyítva határozzuk meg! Ugyanis ha elméretezzük a horgot, és az mondjuk túl hosszú, akkor a csalink mozgását lebutítva csökkentheti a fogási esélyeket. Viszont ha a horog túl rövid, akkor egy óvatos kapás alkalmával esélyes, hogy nem akad meg a hal, vagy csak a gumihalunk egy részét harapja le.

Azaz a horog hossza akkor optimális, ha az a twister, vagy gumihal teljes testén keresztül ér, s a horogszár a plasztikunk faroktövénél bújik ki.

A célunk minden esetben a természetes, könnyed mozgás elérése a vízben!

Alapszabály, hogy a plasztikcsalink hossza a jigfej maximális méretét határozza meg, míg a meghorgászni kívánt víz tulajdonságai adják a fej súlyát. Minél erősebb sodrású, vagy mélyebb vízben horgászunk, annál nagyobb tömegű ólomfejre lesz szükségünk.

De nagyban függ a horgász tapasztalától is. Könnyen előfordulhat, hogy egy tapasztalt horgász képes könnyebb jig fejjel horgászni egy adott vízben tapasztalatalan társával ellentétben. 

Súly

A jig fej súlya a dobás távolságát és a vízfenéken való mozgást is befolyásolja. A nehezebb jigfejek messzebre repíthetők, míg a könnyebbek jobban a felszín és a part közelében maradnak, természetesebb mozgással rendelkeznek.

Honnan lehet tudni, hogy egy adott vízen mekkora súlyú fejet kell választanunk? Törekedni kell arra, hogy a csalink ne süllyedjen ágyúgolyó módjára, de ne legyen túl könnyű se, mert az mozdulatlanságot, túlzott lassúságot ad a plasztiknak. Azaz az arany középút elve érvényesül a legjobban, akár sekély állóvízről, akár egy nagy sodrással bíró folyóvízről vagy többméteres mélységéről van szó. A csalinak mindig határozottan - se nem túl lassan, se nem túl gyorsan – kell süllyednie, olyan sebességgel, ami intenzív rezonanciakeltést generál.

A jig fej használatát a zsinór vastagsága és anyaga is meghatározza. Egy vékonyabb zsinórral finomabb kapcsolatot tarthatunk a csalival, míg a vastagabb zsinór nagyobb terhelést si elbír.

Milyen halak horgászatánál használhatunk jig fejeket?

A jig fejekkel különböző halakat célozhatunk meg, például süllőt, harcsát, folyami sügért. Hatékonyságuk nagymértékben függ a víz körülményeitől, a halak aktivitásától, sőt még az időjárástól is. A jig fejek kiválóan alkalmasak gumi vagy szilikon csalik rögzítésére, kombinálják twisterekkel, ezek forgó mozgást végeznek a vízben, ami vonzó a ragadozó halak számára. De a blade csalikkal is eredményesek - vibráló mozgást adnak a vízben.

Ragadozó halaink vadászó ösztönéből adódik, hogy a süllő, a csuka, a balin, vagy a harcsa a táplálékszerzésben biztosra akar menni - azaz úgy próbálja megragadni a táplálékhalat, hogy az mindenképpen az övé legyen, a kishal képtelen legyen szabadulni. 

A jig fejek választéka óriási, és főleg kezdőként nem olyan könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet - sok gyakorlati tapasztalat kell hozzá, de egy idő után már nem fog gondot okozni.

A ragadozó halak csak rád várnák. Nézz szét fogós wobblereink és gumihalaink között és növeld a fogási esélyeidet!

Reading next

Süllő, kősüllő minden amit tudnod kell róluk
gumihalas pergetés alapok

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.