Süllő kősüllő különbség: Mi az eltérés a két halfaj között?

Süllő kősüllő különbség: Mi az eltérés  a két halfaj között?

Süllő kősüllő különbség: Miben térnek el egymástól? 

A süllő Magyarország egyik legjobban kedvelt ragadozó hala, ami nagy számban megtalálható a Balatonban, tavakban és folyóvizekben egyaránt. A horgászok kedvelt célpontja - akár fenekezve, akár műcsalival, akár pergető módszerrel is kifogható.

A süllő

A süllő (Sander lucioperca) a sügérfélék családjába tartozik. A teste erősen megnyúlt, oldalról lapított, feje nagy, ahogy a csúcsba nyíló szája is, felső állkapcsának a vége eléri a szem hátsó vonalát, vagy azon is túl ér. A szájában erős fogak ülnek, amelyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak - lényegében ezek különbözteti meg legjobban a kisebb testű rokonától a kősüllőtől. 

Két hátúszója van, az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó sugár található. A pikkelyei aprók, a számuk az oldalvonalon 80-100. Az alapszíne zöldesszürke, amit szabálytalan formájú és elrendeződésű sötétebb színű harántsávok mintáznak. Nagyobb példányai 50-60 cm hosszúak, de akár egy méternél nagyobbra is nőhetnek. A süllőt nagyon sokáig a sügér és a csuka keverékének tartották, manapság azonban minden horgász tudja, hogy egészen más a három halfaj. 

Ivarérettségét 3-4 éves korában éri el, ívása március-április hónapokban zajlik, az ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja, ezeket a hím a kikelésig őrzi. Az ikrák átmérője 1-1,5 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként nagyjából 180 ezer.

A süllő általában a mély vízben tartózkodik, és csak a vadászat alkalmával közelíti meg a felszínt. Kora reggeli órákban és sötétedés után válik aktívvá.

Könnyű összetéveszteni a kősüllővel

A kősüllő (Sander volgensis) kissé zömökebb, feje kevésbé megnyúlt, a szeme nagyobb, a szája kisebb – a felső állkapcsának a vége legfeljebb a szem közép vonaláig ér. A kősüllő kifejlett példányainak nincsenek ebfogai, és határozottabbak az oldalán a harántsávok. Fontos meghatározó bélyeg a farok alatti úszó is: a kősüllő szemre is keskenyebb úszójában 9–10 osztott sugár van, míg a süllőnél ez az úszó szélesebb, 11–13 osztott sugárral. Lényegesen kevesebb az oldalvonal mentén elhelyezkedő pikkelyek száma is. A növekedése is alatta marad a süllőének: 3-4 éves korában a táplálkozási viszonyok függvényében az átlagos testtömege 20-40 dkg.

A növekedése lassú, az ívási ideje elhúzódó, márciustól június végéig tart, több részletben rakják le az ikráikat. A kősüllő ívását megelőzheti rövidebb vándorlás is az ideális ívóterületeket felkeresésére. Az ikráikat a homokos, kavicsos, köves mederfenéken készített mélyedésekben rakják le. A kősüllő nem őrzi az ivadékait, azok a víz hőmérsékletétől függően 2–3 nap alatt kelnek ki. Az ivadékok kezdetben planktonnal, férgekkel táplálkoznak, később apró halivadékot is fogyasztanak. A kifejlett egyedek már halakkal táplálkoznak, nem válogatnak, szeretik a gébféléket, a keszegfélék ivadékait, a nagyobb testű gerincteleneket, rákokat, férgeket is elfogyasztják.

A kősüllő érzékeny a víz szennyezettségére és oxigéntartalmára, ezért elkerüli a nagyon gyors áramlású, vagy az erősen felmelegedő, iszappal borított, növényzettel sűrűn benőtt, alacsony oxigén koncentrációjú területeket.  

A édesvízi halak között a süllő húsa az egyik legkedveltebb halhús, ami hazánkban nagyon keresett, a gasztronómiai értékét a legmagasabbra teszik. Konyhatechnológia szempontjából elkészíthető sütőben vagy serpenyőben sütve, párolva, gőzölve, főzve, grillezve, roston sütve. Húsa fehér, kemény, szálka nélküli.

Gazdasági szempontból egyike a természetes vizeink legértékesebb halfajainak. Jelentősége nagy mind az üzemi halászatban, mind a sporthorgászatban. A süllőt 1,5 kg-os koráig süllőnek hívják, az 1,5 kg-os kora feletti példányokat pedig fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik.

A ragadozó halak csak rád várnák. Nézz szét fogós wobblereink és gumihalaink között és növeld a fogási esélyeidet!

Reading next

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.